Varför går börsen ner?

Aktiemarknaden är rörlig där man ser både upp och nedgångar. Man kan fråga sig “Varför går börsen ner?” Genom att betrakta marknaden ur ett långsiktigt perspektiv kan vi se att trots perioder av nedgång, tenderar den övergripande trenden att vara positiv.

Inflationsjusterat BNP som tillväxtindikator

Ett viktigt verktyg för att mäta ekonomisk tillväxt är det inflationsjusterade BNP. Detta mått ger en indikation på vilka länder som upplever ekonomisk expansion. Exempelvis visar data från Internationella valutafonden (IMF) att Sverige, Tyskland och Österrike har en tillväxt på 0,2% år 2024. Man kan se att många av EU:s länder ligger under 1% tillväxt, vilket signalerar en långsammare ekonomisk utveckling inom unionen.

https://www.imf.org/external/datamapper/NGDP_RPCH@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD

Global tillväxt jämfört med EU

Utanför EU ser vi en annan bild. För 2024 rapporteras Indien ha en imponerande tillväxt på 6,8%, medan USA och Australien förväntas ha en tillväxt på 2,7% respektive 1,5%. Dessa siffror pekar på att tillväxten i Europa generellt sett är långsammare jämfört med vissa andra delar av världen.

Aktuella globala händelser och deras påverkan

Nyligen har flera betydande händelser påverkat den globala ekonomin. Konflikten i Mellanöstern är en krutdurk minst sagt. Kriget i Ukraina fortsätter och det internationella stödet är avgörande för att sätta stopp för Ryssland.

Räntesänkningar och valutapåverkan

Ekonomiska tyckare i Sverige är högljudda och kräver räntesänkningar i närtid. Den svenska kronan har nyligen försvagats mot dollarn, delvis på grund av omvärderade förväntningar på färre räntesänkningar i USA samtidigt som Sverige förväntas sänka sin ränta. Denna utveckling har gjort alla oss som innehar kapital i svenska kronan fattigare.

Frågan uppstår varför man ska behålla sina tillgångar i SEK när USD erbjuder bättre räntor. Det är en förenklad bild av varför kronan försvagats.

Varför går börsen ner kan också handla om att skillnaden på räntan man kan få på kapital mot avkastningen som väntas på börsen är för liten.

Därför tar man hellre den mindre riskfyllda avkastningen utanför aktier. Vilket skapar ett säljtryck på värdepapper.

Kapitalallokering och diversifiering

I Sverige har en stor del av befolkningen merparten av sitt kapital bundet i fastigheter, och löner betalas i SEK. Detta väcker frågan om det är logiskt att primärt spara i svenska fonder eller aktier.

En strategi för att minska risker relaterade till den svenska arbetsmarknaden och valutarisker är att diversifiera investeringar genom globalfonder eller fonder som placerar kapital utanför Sverige då man redan har en stor exponering mot Sverige via sitt lönearbete samt fastighet.

Sammanfattning

Man kan enkelt dra slutsatsen att länder som USA, Indien och Mexiko verkar ha en starkare ekonomisk tillväxt än vad som för närvarande ses i Europa. Min önskan på sikt är förstås att kronan ska bli starkare.

Vad är meningen med att sitta kvar med vår egna lilla valuta om vi konstant är förlorarna internationellt? Men vad krävs för att SEK ska bli starkare?

Behöver vi reformera våra skatteregler och lagar för att kunna motivera till innovation och tillväxt?

Man kan konstatera att idag är det billigt att vara rik och dyrt att sälja sin tid för lönearbete i Sverige.